Nijntje Beweegdiploma – Elke Stap Telt!

Bij OKK een verenging die ik mag ondersteunen, worden de kleuterlessen aangeboden volgens het nijntje beweegprogramma. Ook verzorg ik voor de OKK de gymlessen aan groepen 2 van basisscholen in Hardinxveld, waar de kids het beweegdiploma kunnen behalen. Gevarieerd bewegen kan een kind namelijk enorm helpen in zijn of haar ontwikkeling. Door te bewegen met nijntje krijgen kinderen dus een goede start!

Des te meer het brein wordt gestimuleerd, des te beter ontwikkelen de hersenen. In feite zijn de verbindingen in de hersenen als kleine zandweggetjes, die bij veel- en gevarieerd bewegen steeds sterker en breder worden. Dit is ontzettend belangrijk, omdat de hersenen het hele lichaam aansturen. Door te rollen en te kruipen moeten de twee hersenhelften goed samenwerken om deze ‘moeilijke’ bewegingen uit te voeren. Zo worden en kruislingse verbindingen gemaakt tussen de linker- en rechter hersenhelft.

Bij het nijntje beweegdiploma wordt dit goed geoefend, maar ook thuis kan er al geoefend worden. Het is zaak dit zoveel mogelijk te doen, want herhaling is hierbij erg belangrijk. Pas na 200 keer herhalen gaat een beweging automatisch. Naast herhalen is het natuurlijk ook van belang dat de verschillende vormen van bewegen worden afgewisseld. Schommelen helpt bijvoorbeeld om de oogspieren te ontwikkelen, waardoor je kunt leren lezen en spelen met een ballon traint de oog-handcoördinatie die nodig is om te leren schrijven. Kruipen is op zijn beurt weer goed voor de ontwikkeling van de schouders en de nek, met als gevolg dat je makkelijker kunt stilzitten en concentreren.

Bekijk deze video om meer te weten te komen over het nijntje beweegdiploma.